E-mailadres woensdag 22 december 2010 09:25 Afdrukken

Toegankelijk

Integrale aanpak voor toegankelijke buitenruimte

Toegankelijkheid in de openbare ruimte wordt een steeds complexer vraagstuk voor lokale overheden. Dit is grotendeels te wijten aan trends als vergrijzing, het belang dat wordt gehecht aan de verlenging van onafhankelijkheid voor mensen met lichamelijke beperkingen en de toenemende regels en richtlijnen.


Mobiliteitsproblemen

Onderzoek toont aan dat veel mensen boven de 61 jaar worden geconfronteerd met gezondheidsproblemen die hun mobiliteit negatief beïnvloedt. Toch moeten ze in staat zijn zo lang mogelijk zelfstandig hun dagelijkse werkzaamheden te verrichten. Ook is een aanzienlijk deel van de jongere bevolking fysiek uitgedaagd, ten minste voor een deel van de tijd - niet alleen de gehandicapten, maar ook mensen met een gebroken been, of tijdens het vervoeren van zware boodschappentassen en het lopen achter een kinderwagen. Ze hebben allemaal een fundamenteel recht om relatief ongehinderd te kunnen navigeren in onze openbare ruimtes.

Ongelukkige fouten
Dit is niet eenvoudig te realiseren, zoals blijkt uit vele ongelukkige fouten: pistes die te steil zijn voor rolstoelen, verwarrende rotondes of kruispunten, of lantaarnpalen, fietsrekken en billboards die de weg blokkeren.

Design for All-benadering
Adviesbureau Ronnico pretendeert dat lokale overheden de toegankelijkheid efficiënter en effectiever in hun openbare ruimte kunnen beheren door het aannemen van een uitgebreide ‘Design for All’-benadering, waarbij het bewustzijn van toegankelijkheidsproblemen snel een tweede natuur wordt voor alle betrokkenen. Lokale overheden, ontwerpers en architecten kunnen effectiever samenwerken door middel van een ‘Handboek Toegankelijkheid’. Dit document beschrijft de eisen van de openbare ruimte uit het oogpunt van de eindgebruikers, in combinatie met relevante regelgeving en richtlijnen die moeten worden nageleefd.

Zintuiglijke waarnemingen leidraad
Uniek aan deze benadering is dat voor elke openbare ruimte als leidraad de zintuiglijke waarnemingen van de eindgebruikers worden genomen: zien, horen, voelen, interpreteren, bewegen en fysiologisch welzijn. Gecombineerd met details van de bestaande regels en voorschriften, is het resultaat een uitgebreid en gemakkelijk toegankelijk overzicht van alles waar rekening mee moet worden gehouden bij de bouw of het aanbrengen van wijzigingen aan specifieke openbare ruimten. Door een dergelijke aanpak kunnen lokale overheden niet alleen dure fouten vermijden, maar ook een leidende en zelfs voorbeeldrol spelen in het creëren van een wereld die toegankelijkheid is - en blijft – en haalbaar is voor iedereen.

 

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

 

Meest bekeken projecten

Error: Any articles to show

Meest bekeken producten

Error: Any articles to show

Meest bekeken leveranciers

Adverteren

Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden van Platform Toegankelijkheid?
 


Klik hier voor informatie

Contact

Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen. Altijd binnen 24 uur bericht terug!
 

Naar contactpagina

Banner Banner Banner Banner

Betrokken partijen: