E-mailadres dinsdag 28 januari 2014 00:00 Afdrukken

Column: prachtig design voor iedereen

Column: Prachtig design voor iedereen

Met de prachtige designs in straatmeubilair van tegenwoordig, is het een feest om nieuw ingerichte openbare ruimtes te bekijken. Menig park, plantsoen, plein of eenvoudige rustplaats op een route krijgt een heel andere aanblik met mooi vormgegeven straatmeubilair.

Mijn beroepsdeformatie zorgt ervoor dat ik deze plekken wat kritischer bekijk en ze direct op toegankelijkheid toets. Ik laat u graag zien hoe de keuze van het type bank dat geplaatst wordt en de wijze waarop de rustplaats wordt ingericht, meestal verandert als in de planningfase ook rekening wordt gehouden met toegankelijkheid. 

Zithoogte
Bij de keuze van de bank speelt voor mensen met verminderde mobiliteit de zithoogte vaak een belangrijke rol. In de praktijk worden banken aangetroffen met een zithoogte van 42cm (te diep), maar ook van 48 tot 50cm (hoog tot te hoog voor de gemiddelde gebruiker). Iemand die slecht ter been is, heeft vaak moeite met diep zitten, het is lastig om weer overeind te komen. Een (te) hoge zit kan betekenen dat de gebruiker de voeten niet vlak op de grond kan laten rusten, waardoor zitten oncomfortabel wordt en men minder goed uitrust, waarvoor de bank nu juist bedoeld is. 

Zithoek
Als echt aan de gebruiker wordt gedacht, wordt bovendien kritisch gekeken naar de zithoek van de bank. Een bank met een iets gekantelde zitting kan er heerlijk comfortabel uitzien en dat zal het voor velen ook zijn. Voor degenen die een loophulpmiddel gebruiken, is overeind komen echter een grote uitdaging (lees: veelal met pijn en moeite).

Type bank
Iemand die minder goed ter been is, prefereert over het algemeen een bank met leuning. Hoe fraai ze er ook uit kunnen zien, louter zitbanken zonder leuning kiezen biedt deze gebruikers te weinig steun. Een andere reden om banken met leuning te kiezen, is omdat de slecht-ter-been-zijnde zich bij het opstaan tegen de leuning af kan zetten. Bij voorkeur wordt door de gebruiker echter gekozen voor een bank die ook aan de zijkant een leuning heeft, zodat de gebruiker zich op kan drukken, waardoor het opstaan veel minder kracht en inspanning vraagt. 

Er zijn nog veel meer aspecten van belang, maar de ruimte in deze column is daarvoor te beperkt. Hopelijk maakt het u al wel duidelijk dat het loont om in het beginstadium van een project de toegankelijkheid door deskundigen te (laten) toetsen om uiteindelijk veel tevreden gebruikers te krijgen. 

Denise A.M. Janmaat
Directeur Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid

 

 

 

Meest bekeken projecten

Error: Any articles to show

Meest bekeken producten

Error: Any articles to show

Meest bekeken leveranciers

Adverteren

Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden van Platform Toegankelijkheid?
 


Klik hier voor informatie

Contact

Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen. Altijd binnen 24 uur bericht terug!
 

Naar contactpagina

Banner Banner Banner Banner