E-mailadres dinsdag 28 januari 2014 14:43 Afdrukken

Column: samen spelen

Column: Samen spelen

“Wat heb jij?”, vraagt de blonde krullenbol van een jaar of zes die naast de elektrische rolstoel van mijn buurmeisje van elf komt staan. Hij heeft zich even ontworsteld van zijn moeders hand. Al even stond hij van een afstand geboeid te kijken naar de knopjes en besturing van haar rolstoel.  

Nu hij de kans heeft, vraagt hij: “Kun jij niet lopen? Hoe ga je dan straks iets te drinken halen?” De nieuwsgierigheid van kinderen is ontwapenend. Ze leggen contact door te vragen en stappen (nog) onbevangen op een rolstoeler af. Op het moment dat ze dat ook kunnen bij kinderen die ze in op de speelplaats tegenkomen, verloopt de integratie van validen en mindervaliden op natuurlijke en speelse wijze. Zo zijn er ook steeds meer voorbeelden van kinderen en senioren die elkaar vinden in gezamenlijke activiteiten. Ze ontdekken spelenderwijs elkaars’ sterke en minder sterke kanten, de belemmeringen en beperkingen van de valide en mindervalide, de senior en junior, en lossen dit met elkaar op. De een kan misschien minder goed lopen, terwijl de ander niet zo goed is in rekenen of de stand kan bijhouden van het spelletje. Zo ontstaat een natuurlijke verdeling van krachten en talenten. Het is een vaardigheid die hun hele leven van pas zal komen. 

Praktische voorbeelden in de openbare ruimte
In de openbare ruimte zien we steeds meer voorbeelden van speeloplossingen die bijdragen aan de integratie van de verschillende groepen. Een mooi voorbeeld is het activiteitenpark voor generaties, gericht op fysiek en mentaal fit blijven en samen sterk zijn. De behendigheid wordt getraind, conditie en coördinatie wordt verbeterd en het denk- en waarnemingsvermogen wordt geoefend. Op een klein gebied kunnen jong en oud samen actief zijn. In de speeltuin of op een speelplaats in een wijk of bij een school wordt het mogelijk samen te spelen door het plaatsen van een rolstoelschommel of een rolstoelwip. De kinderen gaan het normaal vinden dat zij zo met elkaar kunnen spelen en gaan intensiever met elkaar om. 

Toekomst
Deze ontwikkeling zal snel gaan, is mijn verwachting. Met de verschuiving in de zorgvoorzieningen zal het steeds vaker voorkomen dat alle doelgroepen die dat nu nog niet zo gewend zijn, in de eigen omgeving met elkaar leven en spelen. Een stukje mantelzorg dat in de openbare ruimte wordt gevlochten. Een mooi perspectief naar een zorgzame samenleving, die in dit geval gefaciliteerd wordt door het aanbod aan speel- en spelmogelijkheden en contacten in de directe omgeving. 


Denise A.M. Janmaat
Directeur Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid

 

 

Meest bekeken projecten

Error: Any articles to show

Meest bekeken producten

Error: Any articles to show

Meest bekeken leveranciers

Adverteren

Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden van Platform Toegankelijkheid?
 


Klik hier voor informatie

Contact

Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen. Altijd binnen 24 uur bericht terug!
 

Naar contactpagina

Banner Banner Banner Banner