E-mailadres dinsdag 28 januari 2014 15:03 Afdrukken

Column: twee doelen bereieken met één toepassing

Column: Twee doelen bereiken met één toepassing

Voor een rolstoeler of rollatorgebruiker zijn oneffenheden in de bestrating een groot ongemak. Afwateringsgoten, opwippende tegels of groeiende boomwortels onder het trottoir. Putdeksels die net iets te laag of te hoog liggen of een trottoir met grove sierranden in het looppad. 

Al deze oneffenheden leveren de valide gebruiker van de openbare ruimte natuurlijk ook struikelgevaar op. Terwijl u even rondkijkt of uw gesprekspartner aankijkt -waardoor uw blik niet op het trottoir is gericht- kan het zomaar gebeuren dat het voorwiel van de rolstoel, rollator of kinderwagen blijft steken. Of dat u met de punt van uw schoen achter zo’n tegel of putdeksel blijft hangen. Meestal met een lelijke duikeling en aanzienlijk letsel als gevolg.

Buiten Beter App
Met de app ‘Buiten Beter’ kan ter plekke melding worden gemaakt van zo’n onvolkomenheid in de bestrating. De locatie wordt bepaald met GPS, u maakt een foto , selecteert om welk probleem het gaat en beschrijft kort de situatie. Na verzending wordt de melding doorgezonden naar de gemeente die verantwoordelijk is voor de betreffende locatie in de openbare ruimte. Steeds meer gemeenten zijn aangesloten bij de app en reageren snel en adequaat. Samen met de gebruiker van de openbare ruimte kan de gemeente de kwaliteit optimaliseren.

Gootloze bestrating
We spreken hier over situaties waar achteraf naar een oplossing wordt gezocht. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Een toepassing die je steeds vaker ziet, is gootloze bestrating. In nieuwe bouwprojecten zit tegenwoordig in het bestemmingsplan de verplichting om ruimte voor water in het plangebied te creëren. Door vernieuwende toepassingen van waterberging kan bestrating worden aangelegd zonder de hinderlijke goten die menig (minder)valide uit evenwicht brengt. 

Rondom zorginstellingen maakt deze bestrating de omgeving veel toegankelijker. Tevens wordt hiermee de veiligheid voor de gebruiker vergroot en de toegankelijkheid geoptimaliseerd in gebieden waar bijvoorbeeld het Shared Space-principe wordt toegepast. Met de nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van toegankelijkheid in het verschiet, kan daarop vast ingespeeld worden. Dat scheelt straks kosten voor aanpassingen en levert direct grotere veiligheid en toegankelijkheid op voor de gebruiker. 

Denise A.M. Janmaat
Directeur Nederlands Instituut voor Rolstoeltoegankelijkheid

 

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Meest bekeken projecten

Error: Any articles to show

Meest bekeken producten

Error: Any articles to show

Meest bekeken leveranciers

Adverteren

Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden van Platform Toegankelijkheid?
 


Klik hier voor informatie

Contact

Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen. Altijd binnen 24 uur bericht terug!
 

Naar contactpagina

Banner Banner Banner Banner