E-mailadres woensdag 29 januari 2014 09:00 Afdrukken

Nieuw handboek 'zicht op ruimte'

Nieuw handboek 'Zicht op Ruimte' 

Het nieuwe handboek 'Zicht op Ruimte' bevat informatie over wat mensen willen en kunnen zien en hoe daar in het ontwerp van gebouwen rekening mee gehouden kan worden. Het boek is dé handreiking voor eigenaren en beheerders van gebouwen, voor wie veiligheid van hun bezoekers centraal staat. 

Kort na de heropening van het Rijksmuseum besloot de directie de witte trappen in het Atrium grondig aan te passen. De aanleiding was de val van een bezoeker die daarbij een hoofdwond opliep. Zo maar een voorbeeld van hoe mensen in een onoverzichtelijke situatie struikelen, ergens tegenop botsen of de weg kwijt raken. Zicht op Ruimte is dé handreiking voor iedereen die zulke incidenten wil voorkomen. De schrijvers - winnaars van internationale prijzen voor veiligheid, ontwerpen, wayfinding en ergonomie - zijn van de Vrije Universiteit en ontwerpbureau Mijksenaar. Het boek is belangrijk voor eigenaren en beheerders van gebouwen, voor wie de veiligheid en het comfort van hun bezoekers centraal staat. Het boek is even interessant voor gebruikersorganisaties en overheden die betrokken zijn bij de inrichting van de gebouwde omgeving. Maar bovenal is het handzame boek ideaal voor architecten en ontwerpers. Het gaat over wat mensen willen en kunnen zien en hoe daar in het ontwerp rekening mee gehouden kan worden. 

Drie pijlers
Het boek heeft drie pijlers. De eerste, het hoofdstuk ‘Zien en niet Zien’, gaat over de grenzen van de visuele waarneming. Waar komt de illusie vandaan dat je alles in één oogopslag scherp ziet? Hoe helpt het zien bij het bewaren van het evenwicht? Hoe zien ouderen en mensen met een visuele beperking? De antwoorden op deze en andere vragen leiden tot universele principes voor het gebruik van licht, kleur, contrast en afmetingen van objecten. Het tweede hoofdstuk, ‘Kritische situaties’, bespreekt wat internationaal geaccepteerd wordt als minimumstandaard voor de visuele toegankelijkheid en bruikbaarheid van de gebouwde omgeving. Het derde hoofdstuk, ‘Wayfinding’, is van de ontwerpers van de bewegwijzering op Schiphol en JFK in New York. Het beschrijft tot in detail het ontwerpproces van wayfinding in samenhang met de bijdrage van architecten en grafisch ontwerpers. De achtergrondgedachte is steeds dat iedereen, ook de gestreste bezoeker en de bezoeker met minder zicht, op basis van visuele informatie zijn bestemming moet kunnen vinden in uitgestrekte gebouwencomplexen. 

Filosoferen over de toekomst
Met de groeiende participatie van ouderen aan het openbare leven neemt het belang van visueel veilig ontwerpen toe. In het nawoord filosoferen de auteurs over de toekomst van deze veelbelovende ontwerpwijze. 

Handboek verkrijgen
Zicht op Ruimte komt in januari 2014 uit. Het boek van Berry den Brinker, Atja Apituley en Jeroen Smeets heeft 168 pagina’s met ruim 100 fullcolour foto’s en figuren.
Het boek kost €27,50 en is verkrijgbaar op de website van uitgeverij Silvur,  www.silvur.nl. (ISBN 978-90-821504-0-7 )

Heeft u vragen? Neem contact op met Berry den Brinker: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

 

 

 

Meest bekeken projecten

Error: Any articles to show

Meest bekeken producten

Error: Any articles to show

Meest bekeken leveranciers

Adverteren

Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden van Platform Toegankelijkheid?
 


Klik hier voor informatie

Contact

Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen. Altijd binnen 24 uur bericht terug!
 

Naar contactpagina

Banner Banner Banner Banner