E-mailadres vrijdag 21 juni 2013 07:58 Afdrukken

Isemoa

Kwaliteitszorgsysteem vanuit gebruikersperspectief werkt

Met de ontwikkeling van de Participatiewet, Europese Toegankelijkheidswet en de Richtlijn Toegankelijkheid staan gemeenten aan de vooravond van veel veranderingen en verplichtingen. Hierop inspelend is vanuit het Europese project ISEMOA een kwaliteitszorgsysteem ontwikkeld.

Ondersteuning in toegankelijkheidsverbetering
Dit om belemmeringen in de openbare ruimte en het OV weg te werken en de bereikbaarheid te verbeteren vanuit gebruikersperspectief. De ISEMOA-methode (improving seamless energy-efficient mobility chains for all) is een kwaliteitszorgsysteem dat lokale en regionale overheden ondersteunt in continue toegankelijkheidsverbetering. Van de verplaatsingsketen met duurzame vervoerswijzen om precies te zijn. De methode bouwt verder op bekende kwaliteitszorgsystemen zoals de ISO9000. Kwaliteit wordt vanuit de gebruiker benaderd en gerealiseerd door herhaaldelijk de cyclus planning – implementatie – evaluatie toe te passen. Op deze visie is de kwaliteitscirkel gebaseerd, die werken aan toegankelijkheid als dynamisch proces weergeeft (zie afbeelding, red.). Een gemodereerde auditprocedure vormt de kern van de ISEMOA-methode: samen met een externe auditor bepaalt een provincie, regio, gemeente of stad de sterktes en zwaktes om vervolgens actie te ondernemen voor continue verbetering. Het is cruciaal dat zowel de gebruikers als iedereen die een rol speelt bij het toegankelijk maken van de hele deur tot deur verplaatsingsketen hierbij wordt betrokken. Gecertificeerd ISEMOA-auditor Gaby Verdouw van GeeVAdvies licht toe: “Samen met de stakeholder in kwestie probeer ik zo efficiënt mogelijk de toegankelijkheid te verbeteren. Hiervoor geef ik antwoord op de vraag hoe de toegankelijkheid op dat moment is geregeld, wat beter moet en hoe we dat gaan doen. De ISEMOA-methode is een goed alternatief voor bijvoorbeeld het toegankelijkheidssymbool, waarvan de invoering een hoge kostenpost met zich meebrengt. Ook vanuit mijn eigen adviesbureau denk ik niet in termen van dit symbool. Het credo is vooral hoe je zo goedkoop mogelijk je openbare ruimte toegankelijk maakt en dat je hiervoor de juiste mensen samenbrengt.”

Toegankelijkheid van deur tot deur
Maar waarom zou je als gemeente zoveel tijd en moeite steken in een toegankelijke, duurzame verplaatsingsketen? Verdouw: “Duurzaam vervoer is niet alleen goed voor het milieu en de zorgkosten, die afnemen omdat je de valrisico’s verkleint. Bekijk het eens vanuit een breder perspectief: goede voorzieningen maken mensen langer mobiel. Hoe meer mensen je in het OV krijgt, hoe meer mensen de auto laten staan. Maar hiervoor is het wel zaak dat de toegankelijkheid van deur tot deur in orde is.” 

In de praktijk toegepast
De ISEMOA-methode is nog niet in Nederland toegepast, maar al wel beproefd in andere Europese landen, zoals Bulgarije. De ISEMOA-audit heeft de Bulgaarse stad Burgas geholpen bij de uitwerking van de toegankelijkheidsmodule in het duurzame mobiliteitsplan. Dit leidde tot een reeks maatregelen, zoals de oprichting van een multimediaportaal met de meest uiteenlopende mobiliteitsinformatie, een opleiding voor OV-chauffeurs en het verzekeren van de toegankelijkheid van het nabij gelegen strand aan de Zwarte Zee.

Geïnteresseerd? Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , isemoa.geevadvies.nl, www.isemoa.eu

Tekst: Agnes Joostema


Terug naar overzicht nieuws >>>

 

 

Meest bekeken projecten

Error: Any articles to show

Meest bekeken producten

Error: Any articles to show

Meest bekeken leveranciers

Adverteren

Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden van Platform Toegankelijkheid?
 


Klik hier voor informatie

Contact

Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen. Altijd binnen 24 uur bericht terug!
 

Naar contactpagina

Banner Banner Banner Banner