E-mailadres dinsdag 13 augustus 2013 13:49 Afdrukken

Hiaten

Masterclass Toegankelijkheid vult hiaten op 

Toegankelijk bouwen is een relatief nieuw fenomeen voor veel architecten, ontwerpers en opdrachtgevers. In veel opleidingen is de benodigde kennis vaak niet verwerkt in het curriculum. De Masterclass Toegankelijkheid kan een relevante en vaak nodige aanvulling zijn.

Geborgde toegankelijkheid
De huidige samenleving vraagt toenemend om aantrekkelijke woon-, werk- en openbare ruimtes die toegankelijk zijn voor mensen met diverse beperkingen. Ook de regelgeving rondom (openbare) gebouwen eist dat toegankelijkheid geborgd is.

Direct toepasbaar
”De voorbeelden waar het mis ging liggen voor het oprapen, en dat is voor ontwerpers en gebruikers niet vruchtbaar”, aldus Denise Janmaat van het Nederlands instituut voor rolstoeltoegankelijkheid. Samen met Marij van den Wildenberg van Bartiméus Inclusief Advies, begeleidt zij de deelnemers van de Masterclass. De beide organisaties zijn een unieke samenwerking aangegaan. ”De uitgebreide specialistische kennis en jarenlange ervaring hebben wij gebundeld in een programma voor een heel praktische Masterclass. De opgedane kennis kunnen de deelnemers direct, aan de hand van actuele projecten, toepassen. Marij van den Wildenberg vult aan: ”Vaak wordt een prachtig ontwerp achteraf geweld aangedaan omdat minder fraaie aanpassingen nodig zijn om het geheel toegankelijk te maken. Dat staat veel ontwerpers tegen. Wij laten zien dat aspecten die de toegankelijkheid bevorderen al in een vroeg stadium meegenomen worden in het ontwerp. Denken vanuit een design for all concept bevordert de toegankelijkheid voor iedereen zonder meerkosten.”

Recht op toegankelijkheid
In de Tweede Kamer is in november 2012 een motie van Arie Slob van de ChristenUnie aangenomen, die ratificatie van het VN-verdrag over toegankelijkheid afdwingt. Daarin wordt het recht op toegankelijkheid van wonen, werken, vervoer, onderwijs en informatie geregeld voor mindervaliden. Bovendien verlangen de vergrijzing van de maatschappij en de extramuralisatieplannen van de overheid voor hen die zorg behoeven, dat opdrachtgevers en ontwerpers meer inspelen op degenen die moeten leven met een beperking. Een ontoegankelijk gebouw naderhand aanpassen brengt vaak lelijke veranderingen met zich mee waarvan de kosten flink kunnen oplopen.

Geen keuze
“Toegankelijkheid is geen keuze meer! Het is van belang voor ontwerpers en opdrachtgevers dat zij weten hoe toegankelijkheid geïntegreerd wordt in een programma van eisen en een ontwerp”’, zeggen de inleiders. De Masterclass Toegankelijkheid vindt plaats op 30 september, 1 en 2 oktober 2013 in Utrecht. 

Klik hier voor meer informatie en aanmelden >>

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

 

Meest bekeken projecten

Error: Any articles to show

Meest bekeken producten

Error: Any articles to show

Meest bekeken leveranciers

Adverteren

Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden van Platform Toegankelijkheid?
 


Klik hier voor informatie

Contact

Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen. Altijd binnen 24 uur bericht terug!
 

Naar contactpagina

Banner Banner Banner Banner

Betrokken partijen: