E-mailadres dinsdag 21 december 2010 13:33 Afdrukken

Geleidelijnen

Toename visuele beperking ouderen

De toenemende vergrijzing in ons land en het feit dat men steeds ouder wordt, vragen om continue aanpassingen in de zorg. Verzorgingstehuis Meerleven past zowel binen als buiten geleidelijnen toe om haar slechtziende bewoners tegemoet te komen.

Aanpassingen nodig
Ouderen blijven langer zelfstandig wonen, eventueel met zorg thuis. Het aantal mensen een zwaardere zorgvraag neemt toe, waaronder visuele beperkingen in verzorgings- en verpleeghuizen. Dit vraagt om de nodige aanpassingen. Dat ondervond ook René Henskes van Stichting Zorgcontact. “Doordat de zorgvraag steeds meer bij ons wordt neergelegd, hebben we om hier deels aan tegemoet te komen onlangs in ons nieuwe verzorgingstehuis ‘Meerleven’ in Bennebroek een route met geleidelijnen aangelegd.” De buitenruimte van het verzorgingstehuis wordt binnenkort geschikt gemaakt voor slechtzienden.

Genomen maatregelen
Om ‘Meerleven’ beter toegankelijk te maken, zijn van de hoofdingang naar de lift en in de gang geleidelijnen aangebracht, is de lift voorzien van benummering die voelbaar is en zijn er zelfs overal in het gebouw leuningen aangebracht met merktekens zodat iedereen altijd zijn of haar woning kan vinden. Op het buitenterrein wordt nog gewerkt aan een betere toegankelijkheid; er wordt nog gewacht op de definitieve bestrating. Henskes: “Ik merk dat bij weinig andere verzorgingshuizen wordt gewerkt aan betere toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking, terwijl dit wel degelijk een belangrijk onderwerp is. Als men kiest hiermee aan de slag te gaan, is het raadzaam advies in te winnen van bijvoorbeeld VISIO (Organisatie voor revalidatie en training van mensen met een visuele beperking (blinden en slechtzienden))."

Contrastkleuren
Werken met contrastkleuren; bijvoorbeeld met donkere deuren en witte kozijnen, inzet van andere lichtarmaturen en gebruik maken van een grootbeeld scherm in het internetcafé zijn vaak simpele oplossingen zonder veel meerkosten en kun je daarmee vaak al veel bereiken.”


Terug naar overzicht nieuws >>>

 

 

 

Meest bekeken projecten

Error: Any articles to show

Meest bekeken producten

Error: Any articles to show

Meest bekeken leveranciers

Adverteren

Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden van Platform Toegankelijkheid?
 


Klik hier voor informatie

Contact

Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen. Altijd binnen 24 uur bericht terug!
 

Naar contactpagina

Banner Banner Banner Banner

Betrokken partijen: