E-mailadres dinsdag 28 januari 2014 13:53 Afdrukken

Wat valt er nog te winnen?Wat valt er nog te winnen?

Wat valt er voor gemeenten en provincies nog te winnen op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een beperking? En welke richtlijnen leiden tot de meest optimale toegankelijkheid? 

Het woord is aan Frans Schuurman, adviseur op het gebied van integrale toegankelijkheid. “Met de juiste kennis kan je met weinig middelen heel veel doen. Als je toegankelijkheid meteen vanaf het begin integraal aanpakt, dan hoeft het niet duurder te zijn. Bij het vaststellen van een minimumniveau toegankelijkheid is het belangrijk vanaf de start gehandicaptenorganisaties er bij te betrekken.” 

Schuurman werkt twee dagen per week voor het CMO (Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling) Flevoland. Toen hij hier in de jaren negentig begon vervulde hij vooral een missierol: “Ik bezocht architecten en gemeenten om onder de aandacht te brengen wat mensen met een beperking nodig hebben en ervoor te zorgen dat ze het onderwerp oppakten.” Was de mens met een beperking vroeger misschien de ‘zielige doelgroep’, nu zijn het mensen met mogelijkheden die alleen iets gunstiger voorwaarden in de gebouwde omgeving nodig hebben. Oftewel: ga van een brede gemiddelde mens uit in plaats van een soort ideaalmens. De belangrijkste voorwaarden voor een goed ontwerp is volgens Schuurman dat het gebruik ervan zelfstandig en gelijkwaardig plaats kan vinden. Bovendien moet het integraal zijn doorgevoerd. Een vierde criterium is dat de opdracht aan de ontwerper in het Programma van Eisen ‘smart’ omschreven moet worden door het verklaren van een minimum prestatieniveau.

Toegankelijkheidsvignet
Vanuit zijn eigen adviesbureau Bouwadvies Toegankelijkheid is Schuurman aangesloten bij het Project Bureau Toegankelijkheid. Het door dit bureau ontwikkelde toegankelijkheidsvignet (ITS) wordt uitgereikt als een gebouw tenminste aan het minimumniveau voldoet. “Hierin is integrale toegankelijkheid het sleutelwoord”, stelt Schuurman. “Denk aan bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid. Deze integrale aanpak is alleen te bereiken wanneer het ontwerp vanaf de start van het bouwproces én ontwerp wordt meegenomen. Maak bijvoorbeeld niet een aparte entree, maar een entree die door iedereen gebruikt kan worden: dat is integraal ontwerpen.”

Blinde vlekken oplossen
Het voormalige missiewerk van Schuurman is inmiddels omgeslagen naar advies- en keuringswerk en procesbegeleiding: hij signaleert ‘blinde vlekken’ in het denken en bouwplannen en adviseert hoe dat opgelost kan worden. “Het ITS-vignet is een goede stok achter de deur voor opdrachtgevers om het goed te doen en toegankelijkheid te waarborgen.” Schuurman is wel van mening dat een gemeente een ‘lastig’ orgaan is om mee te werken: een burger denkt in problemen en oplossingen, een gemeente denkt in systemen. “Gemeenten moeten juist in hun achterhoofd houden dat toegankelijkheid draait om dienstverlening die zich heel snel terugverdient. Bekijk het eens zo: veel rolstoeltaxi’s moeten laten rijden omdat de openbare ruimte niet op orde is, is veel duurder dan mensen gewoon met de rolstoel of het reguliere OV te laten reizen. Regel je dit wel goed, dan wordt de WMO veel minder duur en gaat de levenskwaliteit van mensen omhoog, met als gevolg dat ze gelukkiger en minder vaak ziek zijn.” 

 

Meest bekeken projecten

Error: Any articles to show

Meest bekeken producten

Error: Any articles to show

Meest bekeken leveranciers

Adverteren

Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden van Platform Toegankelijkheid?
 


Klik hier voor informatie

Contact

Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen. Altijd binnen 24 uur bericht terug!
 

Naar contactpagina

Banner Banner Banner Banner