E-mailadres dinsdag 21 december 2010 12:28 Afdrukken

De foto's illustreren de situatie voordat de maatregelen werden doorgevoerd.

Gemeente Boxtel maakt 300 locaties toegankelijk

Voor de gemeente Boxtel was de belangrijkste aanleiding om iets te doen aan de toegankelijkheid de subsidie die de provincie Noord-Brabant verleende voor de verbetering van de bereikbaarheid in openbaar vervoervoorzieningen. Het ging hierbij om een behoorlijke subsidie die in korte tijd ingezet moest worden.

500 Maatregelen
Peter van den Oetelaar van de gemeente Boxtel: “Het was eigenlijk een luxepositie: we hadden wel het geld, maar moesten zoeken naar de tijd om het uit te voeren.” Om dit in goede banen te leiden, heeft de gemeente adviesbureau Ronnico in de arm genomen om middels een inventarisatie van het openbaar gebied een goed onderbouwde lijst samen te stellen met de aan te pakken locaties. Van den Oetelaar: “Dit resulteerde in een lijst met vijfhonderd maatregelen op 300 locaties op de hoofdroutes in Boxtel en het nabij gelegen Liempde, waar aanpassingen gewenst waren, te denken aan het verplaatsen van obstakels, zoals onnodig veel palen, het verbreden van de trottoirs, het plaatsen van goede op- en afritten, het plaatsen van bankjes en het beter toegankelijk maken van bijvoorbeeld glascontainers.” De wegbeheerder geeft toe dat het niet eenvoudig is om met de ogen van een mindervalide naar de inrichting van de openbare ruimte te kijken. “Dat is echt een vak apart. In eerste instantie hebben we onder meer de gehandicaptenraad, de vereniging voor blinden en slechtzienden en de ouderenbond een inventarisatie laten maken van de breekpunten in het centrum van Boxtel en Liempde, maar dit bleek in de praktijk lastiger dan verwacht. Daarom hebben we hier uiteindelijk een adviesbureau voor ingeschakeld.”

Uitvoering
Toen de inventarisatie rond was, rees uiteraard de vraag hoe dit binnen een tijdsbestek van drie maanden gerealiseerd kon worden. Van den Oetelaar: “Ook voor het uitwerken van de maatregelen, het maken van tekeningen, het schrijven van het bestek en het Plan van Aanpak hebben we een adviesbureau ingeschakeld; Adviesbureau Megaborn uit Waardenburg. Na de aanbesteding van dit bestek hebben we uiteindelijk aannemingsbedrijf Heesakkers uit Schijndel aan het werk kunnen zetten. Doordat iedere dag drie tot vier ploegen stratenmakers op verschillende locaties aan het werk waren, hebben we in drie maanden tijd alle punten weg kunnen strepen. Met name de veelvoud aan maatregelen vergde een goede planning en coördinatie.”

Handboek Toegankelijkheid
Om te voorkomen dat de gemeente iedere paar jaar een nieuwe slag moet maken om de openbare ruimte toegankelijk te houden, is een document opgesteld met richtlijnen en basisvoorwaarden die in het ontwerpproces van een nieuw project al toegepast dienen te worden. Van den Oetelaar merkt dat het begrip “Toegankelijkheid” bij de ontwerpers binnen de gemeente Boxtel al goed is ingewerkt, maar dat het nu zaak is de visie ook goed uit te zetten bij ingenieursbureaus waaraan projecten worden uitbesteed. “Een moederbestek voor toegankelijkheid was er wel, maar we gaan dit boekwerk binnenkort herzien. Hier gaan we dan ook standaard het Handboek in opnemen, wat in ieder geval nog wordt gebruikt totdat het een standaard werkwijze wordt.”

Advies voor andere gemeenten
Van den Oetelaar: “Wij kregen nu de kans om snel een inhaalslag te maken, maar daarbij is het van essentieel belang om heel goed te bedenken hoe je zo efficiënt mogelijk het bestek kan vormgeven. Bovendien is toegankelijkheid op veel verschillende terreinen aan de orde, dus is het belangrijk dit onderwerp afdelingbreed te bekijken. Het onderwerp toegankelijkheid is bovendien breder dan we denken en kunnen voorzien; ook moeders met kinderwagens ondervinden bijvoorbeeld vaak hinder. Uiteindelijk zijn de maatregelen die we hebben moeten treffen simpele ingrepen die voor veel gebruiksgemak zorgen bij mensen, wat des te meer onderstreept dat het een vast onderwerp moet worden in het ontwerpproces.”

Toekomstplannen
De gemeente heeft zich nu beperkt tot de hoofdroutes, maar de komende tijd richt Boxtel zich ook op andere locaties. Veel maatregelen zullen door middel van werk-met-werk worden gerealiseerd. Bij groot onderhoud, reconstructies of herinrichtingen kunnen aanpassingen zo eenvoudig worden ingepast. Bovendien hebben we de mogelijkheid om adviesbureau Ronnico in specifieke situaties een ontwerp te laten toetsen op het aspect toegankelijkheid.

Welke maatregelen heeft de gemeente Boxtel getroffen?
-    Veel op- en afritten plaatsen;
-    Verplaatsen van verkeersborden en andere obstakels in de looproutes;
-    Toegankelijk maken van bijvoorbeeld glascontainers;
-    Plaatsen van bankjes.

Meer lezen? Download hier het Handboek Toegankelijkheid van de gemeente Boxtel.

Terug naar overzicht projecten >>>

 

 

Meest bekeken projecten

Error: Any articles to show

Meest bekeken producten

Error: Any articles to show

Meest bekeken leveranciers

Adverteren

Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden van Platform Toegankelijkheid?
 


Klik hier voor informatie

Contact

Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen. Altijd binnen 24 uur bericht terug!
 

Naar contactpagina

Banner Banner Banner Banner