E-mailadres donderdag 13 september 2012 10:13 Afdrukken

toegankelijk

Herziening toegankelijkheidsrichtlijnen OV en openbare ruimte

De toegankelijkheidsrichtlijnen in het CROW Handboek Toegankelijkheid zijn vaak verouderd. CROW heeft daarom een werkgroep samengesteld voor een herziening van het CROW Handboek Toegankelijkheid.

Werkgroep herziening Handboek
Gemeenten voldoen niet eenvoudig aan het beeld van een toegankelijke openbare ruimte en openbaar vervoer waar iedereen gebruik van kan maken. Dit komt mede doordat de veelheid aan richtlijnen, die vaak zijn verouderd, en het gebrek aan afstemming en centrale regie hierin de toepassing ervan moeilijk maakt. Ook zijn gemeentelijke coördinatoren op het gebeid van de toegankelijkheid vaak maar voor een beperkte periode en beperkt budget aangesteld. Daarom heeft CROW een werkgroep samengesteld voor een herziening van het CROW Handboek Toegankelijkheid.

Inventarisatie bestaande richtlijnen
Frans Heijnis, projectmanager Verkeer en Vervoer bij CROW en initiator van de herziening, licht toe: “Het vertrekpunt is een inventarisatie van de bestaande richtlijnen te maken, deze te toetsen op de actualiteit en te beoordelen op de toepasbaarheid. De nieuwe publicatie gaat bovendien verder dan een herziening van de richtlijnen an sich: er worden ook praktische handvatten aangereikt voor de wegbeheerder in de vorm van een methodiek of plan van aanpak voor een toegankelijke openbare ruimte en toegankelijk openbaar vervoer. Een afgeleide hiervan is het doel samenwerking te stimuleren tussen de fysieke sector (verkeer en openbare ruimte) en de sector welzijn binnen gemeenten. Uit gesprekken die we met gemeenten hebben gevoerd is namelijk gebleken dat toegankelijkheid vaak wordt opgevat als ‘technische’ toegankelijkheid, voor een mooi en kloppend ruimtelijk ontwerp. De mobiliteit en het daadwerkelijke gebruik lijkt vaak op de tweede plaats te komen. Ook wordt er duidelijk onderscheid gemaakt tussen een basis afwegingskader voor de toepassing van richtlijnen en een dynamisch deel voor specifieke wensen en eisen.”

Sectorale belangen overstijgen
In de CROW-werkgroep zijn veel partijen vertegenwoordigd die zich bezig houden met het onderwerp toegankelijkheid. Denk aan gemeenten (beleidsmedewerkers en uitvoerende diensten en wijk coördinatoren), provincies (OV-autoriteiten), vervoerders, ervaringsdeskundigen (gebruikers), adviesbureaus en leveranciers. De verwachting is dat de deskundigen in oktober voor het eerst aan tafel zitten. “De moeilijkheid hierbij is vooral de sectorale belangen te overstijgen en rekening te houden met de voornaamste doelgroep: de uiteindelijke gebruiker”, aldus Heijnis. “We moeten samen op zoek naar de grootste gemene deler.” Het streven is dat de publicatie in eind 2013 in de CROW-schappen ligt.

Terug naar overzicht projecten >>>

 

 

Meest bekeken projecten

Error: Any articles to show

Meest bekeken producten

Error: Any articles to show

Meest bekeken leveranciers

Adverteren

Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden van Platform Toegankelijkheid?
 


Klik hier voor informatie

Contact

Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen. Altijd binnen 24 uur bericht terug!
 

Naar contactpagina

Banner Banner Banner Banner

Betrokken partijen: