E-mailadres dinsdag 14 mei 2013 11:28 Afdrukken

Speeltuin Zuiderkwartier voor iedereen toegankelijk

In Leiden is op 26 april speeltuin Zuiderkwartier heropend. De speeltuinverenging heeft in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK), Stichting Nadja en VelopA-Omniplay het gehele terrein toegankelijk gemaakt voor kinderen met een beperking. 

Speeltuinbende
De herinrichting volgde na een aangevraagd bezoek en evaluatie van de Speeltuinbende, een groep kinderen zonder en met beperkingen die onder begeleiding van ouders en begeleiders van de NSGK, speelplekken testen op de mate van toegankelijkheid. Speeltuinvereniging Zuiderkwartier maakte vervolgens samen met VelopA-Omniplay en Stichting Nadja, (een stichting die zich inzet voor speelmogelijkheden voor kinderen met een beperking) een plan om de toestellen beter bereikbaar en bespeelbaar te maken voor kinderen in bijvoorbeeld een rolstoel of met een visuele of andere beperking. Het algemeen doel is om kinderen met of zonder beperking makkelijker met elkaar te laten spelen.

Onderdelen herinrichting
De paden, routing en indeling van de speeltuin werden aangepast, er werd een speciale zone ingericht voor kinderen met een beperking en er werden speciale speeltoestellen geplaatst, waaronder een speelboot van HAGS Fantasy Bell die door de grote oprijlanen en de extra grips naast de trap ook geschikt is voor kinderen in een rolstoel.

Stichting Nadja
De herinrichting is mede mogelijk gemaakt door de inzet van Anne van Zwieten, moeder van Nadja (8), een meisje met cerebrale parese. Ze wonen in Leiden en bezoeken, met een aantal andere ouders van kinderen met een beperking, regelmatig het Zuiderkwartier. Moeder en dochter maken deel uit van de Speeltuinbende, en bezochten in die hoedanigheid in augustus 2011 het Zuiderkwartier: de ideale kans om ‘hun’ speeltuin nog toegankelijker te maken. Anne zette tevens stichting Nadja op, die het geld dat binnenkomt aan goede doelen schenkt, zoals de aanpassing van het Zuiderkwartier en de Dwarstuin in Leiden.

De Speeltuinbende
“Een feest op zich!", noemt Anne van Zwieten de bezoeken die zij met de Speeltuinbende aflegt aan de diverse speeltuinen. "Gezellig samen spelen, drinken, uitproberen. De kinderen krijgen een seinbordje met een groene en een rode kant, waarmee ze ter plekke kunnen aangeven of het toestel of de plek waar ze staan voor hen toegankelijk en goed bespeelbaar is. Ook als ouder voel je je serieus genomen. Bij de evaluatie achteraf kun je namelijk aangeven welke punten er in de speeltuin moeten worden verbeterd. Dat ook jouw kind ertoe doet, is een goed gevoel. Iedere speeltuin in het Samen Spelen project zou eigenlijk een ouder met een kind met een beperking moeten hebben die zich bemoeit met deze ambassadeursrol. Zij weten immers als geen ander waar een speeltuin op moet letten en hoe ze andere ouders met hun kind weten te bereiken.”

Heropening
Anne is met Stichting Nadja en de Speeltuinbende niet alleen betrokken bij de renovatie van het Zuiderkwartier; ook natuurspeeltuin De Dwarstuin in haar woonplaats Leiderdorp werd op haar initiatief aangepast voor kinderen met een beperking. De inzet van Anne en vele andere vrijwilligers werd afgelopen april beloond met de heropening van de Dwarstuin in Leiderdorp en speeltuin Zuiderkwartier in Leiden. Basisscholen in de omgeving, waaronder mytylschool De Thermiek in Leiden waar dochter Nadja speciaal onderwijs volgt, maken tijdens schooluitjes gebruik van de speeltuinen.

Bekijk hier de video 

Terug naar overzicht projecten >>>

 

 

Meest bekeken projecten

Error: Any articles to show

Meest bekeken producten

Error: Any articles to show

Meest bekeken leveranciers

Adverteren

Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden van Platform Toegankelijkheid?
 


Klik hier voor informatie

Contact

Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen. Altijd binnen 24 uur bericht terug!
 

Naar contactpagina

Banner Banner Banner Banner

Betrokken partijen: