E-mailadres Afdrukken

Vernieuwd Mercatorplein rolstoelvriendelijk gemaakt

Het vernieuwde Mercatorplein in Amsterdam werd in september 2010 geopend. De afgelopen twee weken werd er wederom gewerkt aan het plein, ditmaal aan het optimaliseren van een rolstoel- en rollatorroute kruislinks over het plein.

Optimale rolstoel- en rollatorroute
Het optimaliseren van de rolstoelroute bestaat onder meer uit een schuine helling aan die kant van het plein waar in het ontwerp een kleine verhoging was opgenomen. Vanaf de kant van de Hoofdweg konden gebruikers met een wagentje of rollator het plein makkelijk betreden want daar was het gelijkvloers met de stoep. Echter, aan de kant van supermarkt Dirk was een hoogteverschil aangebracht en daar ondervonden minder validen problemen. Deze week wordt de schuine helling afgerond zodat ook rollators, rolstoelen en kinderwagens het verhoogde plein goed op en af kunnen.

Rolstoelvriendelijkheid
Het vernieuwde Mercatorplein werd na een grondige renovatie afgelopen september geopend. Om het oorspronkelijk door H.P. Berlage ontworpen plein voor ontmoeting en manifestaties geschikt te maken, werd het door atelier Quadrat heringericht naar een ontwerp dat reeds in 2006 werd gemaakt. Kort na de oplevering bleek dat bepaalde onderdelen van het nieuwe plein problemen veroorzaakten voor minder validen en kinderwagens. Paul van Achterberg, landschapsarchitect en directie Quadrat: “Door de garage onder het plein en door het gebruik van natuurstenen bestrating was een verhoging van het plein onvermijdelijk. Uiteraard houden wij bij het ontwerpen van dit soort elementen altijd rekening met rolstoelvriendelijkheid. Maar soms bestaan er discrepanties tussen ontwerp en uitvoering en blijkt na realisatie een bepaald element toch niet goed te functioneren.”

De huiskamer van de Baarsjes
Tijdens de herinrichting van het plein is aan de zuidwestzijde een horecapaviljoen gebouwd, ontworpen door architectenbureau SeARCH. De ondergrondse parkeergarage heeft een nieuwe ingang gekregen. Ook is er meer groen, staan er meer banken en er is een fontein gemaakt. Tussen plantenbakken zijn de terrassen voor de horeca geplaatst. Vanuit de plantenbakken lopen brede lijngoten over een nieuwe granieten pleinvloer. Waar het plein eerst door de bewoners als leeg werd ervaren, is de levendigheid nu sterk vergroot. “Een plein voor jong en oud: een hotspot, huiskamer van de Baarsjes”, aldus de gemeente bij de opening in september.

Mercatorplein
Het Mercatorplein is de centrale ruimte van stadsdeel de Baarsjes in Amsterdam. Het oorspronkelijke ontwerp van het plein is in 1925 gemaakt door Hendrik Petrus Berlage. Tien jaar geleden werd het plein al flink onder handen genomen. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de renovatie waarna het plein op 19 september officieel werd geopend.

Terug naar overzicht projecten >>>

 

 

Meest bekeken projecten

Error: Any articles to show

Meest bekeken producten

Error: Any articles to show

Adverteren

Wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden van Platform Toegankelijkheid?
 


Klik hier voor informatie

Contact

Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen. Altijd binnen 24 uur bericht terug!
 

Naar contactpagina

Banner Banner Banner Banner